Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Четвер, 18.04.2024, 09:44 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Архів новин
Зустріч Христа із Самарянкою не була легкою. Відразу відчутна неприязнь жінки до чужинця та її зверхність, навіть, як до чоловіка. Така поведінка може свідчити лише про те, що самарянка мала чи перейняла від інших гіркий досвід минулого, який дуже сильно впливав на її поведінку. Ранити може той, хто сам був і є зранений, хто знає силу болю і знає, що цих може захистити себе, навіть якщо це буде ціною страждання ближніх.

Наш досвід залишається в пам’яті
Досвід – це наші пережиття, наші прожиті вчинки і ситуації. Досвід – це також те, що перейняли від наших предків і те, що передаємо нашим нащадкам. Досвід – це здобуток, результат наших зусиль і стремлінь.
Досвід, як і результат наших вчинків, буває – позитивним і негативним. Кожний досвід залишає свій слід: добрий і поганий. Добрий досвід нас спонукає до відкритості, скріплює віру та надію і врешті створює атмосферу впевненості та бажання продовжувати почате, або ж почати нове. Негативний залишає страх, закритість, невпе ... Читати далі »
  Переглядів: 867 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

Отож, будь у мирі з Богом, що б ти не думав про Його існування, чим би не займався і якими б не були твої прагнення. У вуличному гаморі, у метушні життя збережи спокій своєї душі. 3 усіма своїми пастками, втомою і втраченими мріями цей світ усе ж чудовий. Будь уважним і намагайся бути щасливим.

Зміцнюй силу духа, щоб у несподіваному нещасті стала для тебе щитом. Лише не віддавай себе на поталу витворам уяви: багато-бо страхів породжують нудьга та самотність. Дотримуйся необхідної дисципліни, але вмій бути лагідним до себе. Пам'ятай: ти – дитина Всесвіту і маєш право бути тут не менше, ніж зорі й дерева. І чи зрозуміло це тобі, чи ні — повір, що світ цей є таким, яким повинен бути. Будь обережним у своїх починаннях, бо світ цей сповнений оман. Але нехай це не заступить тобі справжніх чеснот: багато людей прагнуть високих ідеалів, а життя усюди сповнене геройства. Будь собою й не опирайся почуттям. Не будь цинічним у любові, бо серед черствості й розчарувань вона єдина вічна як тр ... Читати далі »
  Переглядів: 835 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

Любі у Христі!

У світі, повному змін та новин, існує одне велике і постійне, неосяжне чудо – Боже милосердя! Його запрошення у духовний мирний світ, без сумніву, торкається кожного, бо Він добрий Пастир для всіх людей: праведників та грішників, слабих та сильних духом, кволих та здорових, мирних і войовничих. «Я добрий Пастир. Добрий пастир життя своє за овець покладе!» Йо 10, 11. Під Його проводом ніхто не може заблукати, ніхто не може змилитись у своїх намірах та вчинках, якщо вони віддані Богу і чиняться згідно Його волі!

Христос кличе нас крізь бурі та посухи, шум та біганину, бо саме в таких аспектах життя, людині найважче віднайти умиротворення. В такий час людина настільки далека від спокою, що інколи, бува, не здатна віднайти хвилину для розмови з Богом, для молитви…Вона не відчуває наскільки спраглою стала у вчинках, думках та бажаннях. Обмежившись клопотами, які подекуди не є вже настільки вагомими, як здається, людина висушує свою душу без надії та віри у ласки ... Читати далі »
  Переглядів: 804 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

«Прийдіть до Мене всі втомлені і обтяжені, і Я облегшу вас»Мт 11.28

Дорогі у Христі!

Господь протягом нашого земного життя кличе нас до навернення та покаяння, до кращої, правильніше щасливої долі, яку знаходимо у Ньому Самому, у Його милосерді та доброті. Се бо наше спасення та дорога у вічність!

Милосердний Бог зціляє наші немочі та недуги, прощає нам наші прогрішення та провини. А натомість просить лише глибокої віри у Нього, уповання та наслідування!

Хіба ж це якісь обтяжливі кроки чи вчинки? Ні! Це наш обов’язок перед Ісусом! Крізь бунти, часом і переслідування, хвилини страху та болі, ми повинні чути Його рідний голос, звертати до Нього свої сполохані очі, підносити своє серце і простягати руки заради спасення.

Господь Наш Єдиний ніколи від тебе, людино, не відвернеться, не осудить! Він промовить до тебе: «Прийди до Мене, відкрий своє серце та впусти мене, а я зцілю немочі твої, облегшу муки та страждання, подарую життя вічне».

У хвилину ... Читати далі »
  Переглядів: 722 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

Багато людей приходять у храм і роблять одне і теж: моляться. Сьогоднішня історія про двох молільників показує, що люди можуть у своїй зовнішній поведінці бути подібними один до одного, а у середині цілком протилежними, будуть робити одне і теж, але насправді – це буде зовсім інше, навіть із протилежним результатом.
У духовному житті все має починатися із середини, від нашого серця.

Слово «праведник» розуміється із словом «правдивий». Іншими словами «який в середині, такий назовні і навпаки». Саме тому, чоловіка, який кається зі своїх гріхів, ми можемо назвати «праведним чоловіком», а інший, котрий бездоганно виконує закон, але в середині є зовсім протилежний, до числа праведних ми не можемо себе зачислити.
Господь дивиться на серце людини і в цьому серці відбувається невидима зустріч Творця і творіння. Саме результатом цієї зустрічі і є праведне життя, тобто правдиве, яке щоразу освячується і удостоюється спасіння, Небесного царства.
Яким би ти не був, Бог тебе прийма ... Читати далі »
  Переглядів: 759 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

З нагоди двохсотріччя з дня народження о. Маркіяна Шашкевича (6 листопада 1811 року) та з приводу його річниці смерті (7 червня 1843 року) Блаженніший Святослав звернувся з Посланням до українського духовенства та мирян. Глава УГКЦ закликав бачити у постаті цього священика приклад любові до свого народу, який захищав його права і свободи та підносив культуру й духовність.

Незважаючи на коротке життя о. Маркіяна (32 роки), його внесок у формування українського національного духу та національне пробудження нашого народу є неоціненним. «Великий поет, визначний лінгвіст, а передусім невтомний, ревний і святий священик, котрого Господь послав нашому народові в часи великого духовно-культурного занепаду, щоб пробудити його, показати йому його гідність і велич, скерувати його на шлях національного та духовного відродження», – таким бачить його особу Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав зауважив: «В наш час, коли простежується велика прірва між народом та його правителями, коли та ... Читати далі »
  Переглядів: 1088 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

У вересні 2011 року в Одесі розпочинається сертифікатна програма з богослов’я, яку організовує Український католицький університет спільно з Одесько-Кримським екзархатом УГКЦ. Деталі - в прикріпленому файлі.

Як розповів завідувач кафедри богослов’я УКУ Віктор Жуковський, програма передбачає вивчення цілого комплексу богословських наук, зокрема, догматики, біблістики, морального богослов’я та літургіки. «На курсах в Одесі будуть викладати випускники провідних католицьких університетів США, Італії, Швейцарії, Німеччини, Канади та Польщі. Після завершення програми її учасники отримають сертифікат УКУ», – наголосив Віктор Жуковський.



«Церква потребує кваліфікованих богословів, катехитів, проповідників Божого Слова, – розповідає Одесько-Кримський екзарх Василь (Івасюк). – Богословські курси дозволять не тільки підготувати таких служителів, але й дадуть можливість їх випускникам глибше пізнати свою християнську ідентичність».

Відвідувати курси зможуть представни ... Читати далі »
  Переглядів: 1162 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

4 травня 2011 року близько 500 катехитів − представників єпархій та екзархатів з усієї України, − з’їхалися на спільну зустріч з нагоди 20-ї річниці відродження катехитичного служіння. Всеукраїнський з‘їзд катехитів благословив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Метою зустрічі було бажання допомогти громадськості «зрозуміти важливість християнського виховання за посередництвом катехизації дітей, молоді та дорослих, спільний пошук шляхів, щоб разом могли зростати у вірі», – зазначає о. Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Верховного Архиєпископства УГКЦ.

На зустрічі були представники Київської та Львівської архиєпархій, Івано-Франківськаої Сокальсько-Жовківської, Коломийсько-Чернівецької, Стрийської, Самбірсько-Дрогобицької, Тернопільсько-Зборівської та Бучацької єпархій, Луцького та Одесько-Кримського екзархатів. Крім того, прибули гості з Німеччини.

Після Божественної Літургії відбулася наукова конференція. Доповідь на тему «Боже слово - джерело катехизи ... Читати далі »
  Переглядів: 837 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

2-3 червня відбувалися дні духовної віднови у Домі Св. Тереси сестер Згромадження Пресвятої Євхаристії. Провадив їх на запрошення генеральної настоятельки о. Йосафат Бойко, ВС. Брали участь у реколекціях сестри зі спільнот м. Івано-Франківська та м. Самбора.

Ці реколекції стали підготовкою до головного свята – Пресвятої Євхаристії, яке відзначатиметься у місяці червні. Протягом цих днів реколекційні науки були зосереджені на темах, що стосувалися богопосвяченого життя – обітів та спільнотного життя.

В часі святкової завершальної Літургії троє сестер відновили свої тимчасові обіти, і одна сестра поновила вічні обіти.

Як знак вдячності за реколекційні науки, сестри подарували о. Йосафату літургійні речі – вишиті ілитони та рушнички.



Прес-центр парафії Свв. Кирила і Методія



Довідка:

Отець Петро Більо, католицький священик, народжений у с. Княжпіль, тепер Старосамбірського району Львівської обл. вів душпастирську працю в с. П ... Читати далі »
  Переглядів: 1117 |  Добавив: Administrator | Дата: 06.06.2011 | Коментарі (0)

У неділю Святих Отців Першого Вселенського Собору, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви, Архиєпископ Київський, відвідав Трьохсвятительську духовну семінарію з нагоди закінчення навчального року.

Свято розпочалося Утренею, за участі Блаженнішого Святослава, після якої відбувся обряд облечин, посвячення підрясників та перше їх вдягання семінаристами, які закінчили перший курс.

Відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Предстоятель УГКЦ. З ним співслужив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. У Літургії крім семінаристів взяли участь батьки та запрошені гості.

Звертаючись до присутніх Блаженніший Святослав найперше подякував Господу Богу за перший історичний рік Київської Трьохсвятительської семінарії. Відтак склав слова подяки Владиці Йосифу (Міляну) за «батьківську опіку над семінарією.

Згадуючи про Отців І-го Нікейського Собору, які зібралися для того, щоб засвідчити Єд ... Читати далі »
  Переглядів: 1295 |  Добавив: Administrator | Дата: 05.06.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 19 20 21 22 23 »