Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Середа, 01.05.2024, 01:08 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2011 » Червень » 6 » Віднова чернечих обітів у сестер Євхаристок
12:14
Віднова чернечих обітів у сестер Євхаристок
2-3 червня відбувалися дні духовної віднови у Домі Св. Тереси сестер Згромадження Пресвятої Євхаристії. Провадив їх на запрошення генеральної настоятельки о. Йосафат Бойко, ВС. Брали участь у реколекціях сестри зі спільнот м. Івано-Франківська та м. Самбора.

Ці реколекції стали підготовкою до головного свята – Пресвятої Євхаристії, яке відзначатиметься у місяці червні. Протягом цих днів реколекційні науки були зосереджені на темах, що стосувалися богопосвяченого життя – обітів та спільнотного життя.

В часі святкової завершальної Літургії троє сестер відновили свої тимчасові обіти, і одна сестра поновила вічні обіти.

Як знак вдячності за реколекційні науки, сестри подарували о. Йосафату літургійні речі – вишиті ілитони та рушнички.



Прес-центр парафії Свв. Кирила і Методія



Довідка:

Отець Петро Більо, католицький священик, народжений у с. Княжпіль, тепер Старосамбірського району Львівської обл. вів душпастирську працю в с. Подільцях Самбірського р-ну. Він почав гуртувати біля себе сильних вірою, ревних за Божу славу дівчат з метою започаткування активного жіночого Згромадження. В цьому йому активно допомагала Марія Крента – с. Михаїла, яка пізніше стала співзасновницею та першою Настоятелькою Згромадження.

21 квітня 1957 року, після повернення Владики Миколая Чарнецького ЧНІ з тюрми, невелика група дівчат разом з о. Петром приїхали до Владики. Вони представили свої наміри і бажання згуртуватись як монаша спільнота сестер Теодозіянок. Преосвященний радо прийняв їх бажання, але висловив свою думку, що давно прагне, щоб в українському народі було Згромадження Сестер Пресвятої Євхаристії. Дівчата радо погодились і Владика уділив їм благословення на почин і розвиток нової монашої спільноти.

Виснажене тюрмою, допитами та знущаннями здоров’я Єпископа Миколая обмежило його бажання і можливості щодо опіки, духовного проводу та формації сестер.

Після смерті Владики (2 квітня 1959р.) сестрами заопікувався о.Матей Шепітка, ЧСВВ. Часи переслідування наносили чимало перешкод для формації молодих дівчат. Перші облечини відбулися підпільно 23 червня 1968р. у Львові. Сестра Михаїла Крента стала першою вихователькою та першою Настоятелькою молодих сестер. Сестри отримали голубі габіти, які багато років могли одягати тільки на особливих Богослужіннях, які відправлялись переважно в ночі при заслонених вікнах і зачинених дверях.

Після смерті о.М.Шепітки багато старань до розвитку молодого Згромадження доклав Владика Йосафат Федорик, ЧСВВ. Владика купив для сестер чотири будинки: три у Львові та один у м. Самборі. В той час сестри працювали на державних роботах, але нелегально допомагали священикам: приготовляли і переносили (з одного місця до іншого, де можна було зібратись вірним) всі необхідні речі до Служби Божої, катехизували дітей, молодь та старших, приготовляли наречених до Тайни Подружжя. Сестра в тих "мандруючих” церквах була і паламарем, і дяком, і катехитом. Службу Божу переважно відправляли вночі, тому сестри часто заохочували себе і підтримували одна одну серед дорожніх труднощів та переживань такими словами: "ніч, дощ, хуртовина – наші приятелі”. Здавалось б, що в такому атеїстичному середовищі не може бути нових покликань, але вони були, хоч правда, нечисленні.

Згромадження розвивалось і в час виходу з підпілля налічувало 28 сестер. В 1992р. сестри дістали державну реєстрацію свого Згромадження, а в 1993р. – благословення від Блаженнішого Кардинала Мирослава Івана Любачівського.

Харизмою Згромадження є:

- поширення культу Пресвятої Євхаристії серед нашого народу як наймогутніший засіб проти сект;

- адорація Ісуса, укритого в Пресвятій Тайні Євхаристії;

- дбання про красу Божого дому;

- чутливі на потреби бідних.



Сестри реалізують свій апостолят через

- створення товариств Євхаристійного культу;

- тісну співпрацю з парохами, допомагати їм в душпастирській праці;

- катехизацію дітей, молоді та старших;

- приготування та організацію місій для мирян, зокрема для молоді

- провадження реколекцій для молоді та мирян

- праця з дітьми-сиротами (з 2006 року маємо свій невеличкий сиротинець в м.Самборі).



На теренах Івано-Франківської єпархії є один дім, який є Головним та формаційним домом і в ньому проживають 7 сестер.



Дім св. Тереси, вул. Лучна, 4,

м. Івано-Франківськ 76007,

е-mаіl: eucharystky@gmail.com,

тел.:0342 77-35- 82.


Переглядів: 1121 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]