Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Понеділок, 29.04.2024, 22:30 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Архів новин



                                  10-та річниця приїзду Івана Павла ІІ в Україну

                             Програма святкування десятої річниці приїзду 

                                      Блаженного Івана Павла ІІ в Україну

                                                        ... Читати далі »
  Переглядів: 1118 |  Добавив: Administrator | Дата: 22.06.2011 | Коментарі (0)

Дорогі у Христі! 

22 червня цього року виповнюється 70 років від того часу, коли на теренах нашої Батьківщини розпочалося смертельне зіткнення двох людиноненависницьких ідеологій – фашизму та комунізму. Спершу союзники, які разом влаштовували переможні паради на крові невинних жертв, того дня смертельно зударилися між собою. Ця дата ознаменувалася жахливим кровопролиттям, спричиненим як однією, так і другою стороною. Тому, безперечно, вона є для нас днем смутку над українською землею, що просякла кров’ю невинно убієнних, і цього дня особливо звучать Божі слова: «Що ти вчинив? Ось голос крові брата твого кличе до мене з землі» (Бут. 4, 10).

Сімдесята річниця цього дня, який був днем великого лиха і великої крові для нашого народу, нехай стане для нас Днем пам’яті й молитви.

Пам’ятаємо сотні тисяч синів і дочок нашого народу, як рівно ж представників інших націй і народів, поспіхом знищених того дня і пізніше у сталінських тюрмах на території Західної Украї ... Читати далі »
  Переглядів: 741 |  Добавив: Administrator | Дата: 22.06.2011 | Коментарі (0)


Для Блаженнішого Любомира Гузара так звані «підгорецькі отці» чи «догналівці», які себе називають «українською правовірною греко-католицькою церквою» – це просто секта.
Про це колишній Предстоятель УГКЦ Блаженніший Любомир сказав в інтерв’ю генеральному директору каналу «1+1» Олександру Ткаченку в його авторській програмі «Tkacheko.ua» у понеділок, 20 червня, відповідаючи на запитання, що в УГКЦ є так звана «підгорецька опозиція, підгорецькі отці», які звинувачують офіційну УГКЦ у тому числі в лібералізмі, чи є таки вони опозицією?

За його словами, «догналівці» – це секта, люди, які діють «з якихось причин, під якимось, так би сказати, натхненням від когось, хто їм дає великі суми грошей», – заявив Блаженніший.

«Це не є якась нова церква, це секта. Вони сьогодні є частиною наших реалій. І не можна сказати, що їх нема. Вони є. Але я кажу вам, яке мо ... Читати далі »
  Переглядів: 953 |  Добавив: Administrator | Дата: 22.06.2011 | Коментарі (0)


Коротка історія
Проповідь



Коротка історія


Святі Апостоли молитвою і постом приготовлялися на зіслання Святого Духа. Вони багато молилися й постили перед тим, як почали проповідувати Євангелію. Після молитви й посту вони висвячували нових пресвітерів на апостольську працю, як це читаємо в Діяннях апостольських: „Вони настановили їм по церквах пресвітерів, а після молитви й посту, передали їх Господеві, в якого ті увірували” (14, 23).

Тож і св. Церква з давен-давна молитвою і постом приготовляє своїх вірних до зустрічі великого празника Святих Верховних Апостолів Петра й Павла, що їх пам'ять святкуємо 12 липня, а наступного дня ще й Собор 12-ти Апостолів. Цей піст наступає по св. П'ятдесятниці, тому в давнину деколи звали його постом П'ятдесятниці. Він знаний також, як піст св. Апостолів, піст Апостольський, піст Петрів і піст лі ... Читати далі »
  Переглядів: 1191 |  Добавив: Administrator | Дата: 19.06.2011 | Коментарі (0)


"Величаємо вас, апостоли, мученики, пророки і всі святі, і почитаємо святу пам'ять вашу, ви бо молите за нас Христа Бога нашого"
(Величання на неділю Всіх святих).


Восьма неділя після празника Пасхи, а перша після Зіслання Святого Духа називається неділею Всіх святих. Вона завершує коло рухомих свят. Цього дня наша Східна Церква віддає особливу почесть усім тим, які є плодом дарів Святого Духа.

"У цей день, в неділю після П'ятдесятниці, — читаємо в синаксарі цієї неділі, — святкуємо празник Всіх святих скрізь — в Азії, Лівії, Європі, на півночі й півдні. Цей празник наші божественні Отці установили й наказали святкувати після Зіслання Святого Духа, наче показуючи нам взір, як прихід всесвятого Духа вплинув на апостолів. Він освятив і зробив премудрими тих, що з нашої природи, щоб їх поставити на місце грішних ... Читати далі »
  Переглядів: 1249 |  Добавив: Administrator | Дата: 19.06.2011 | Коментарі (0)

25 червня о годині 18:00 відбудеться урочисте внесення до Митрополичої базиліки Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові мощей Блаженного Івана Павла II, Святішого Отця, в 10 річницю Його візиту до України (24-26 червня 2001 р.).

Урочисте внесення мощей Блаженного Івана Павла II до Митрополичої базиліки у Львові очолить Архієпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський.

1 травня 2011 р. у Ватикані Святіший Отець Бенедикт XVI беатифікував Його, зарахувавши до лику Блаженних Католицької Церкви. «Свято віри, щоб відкрити двері Христові», – такими словами понтифік охарактеризував подію беатифікації в короткому зверненні до читачів ватиканської щоденної газети «L’Osservatore Romano».
  Переглядів: 937 |  Добавив: Administrator | Дата: 19.06.2011 | Коментарі (0)

24 - 25 червня у Львові, з благословення Блаженнішого Святослава, за сприяння Патріаршої катехитичної

комісії УГКЦ, Катехитично-педагогічного інституту УКУ та Львівської міської ради відбудеться всецерковна науково-практична конференція, що присвячена довгоочікуваній події в житті Церкви – друку Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха». Робоча група працювала над створенням Катехизму майже 10 років. Катехизм складається з трьох основних частин: «Віра Церкви», «Молитва Церкви» і «Життя Церкви». Блаженніший Святослав, який водночас є координатором і автором третьої частини «Життя Церкви», представить Катехизм УГКЦ 24 червня. Відтак відбудеться прес-конференція, − повідомили у Патріаршій катехитичній комісії. 

Учасники конференції, які прибувають з США, Канади, Росії, Польщі, Бразилії, Сербії, Португалії та областей України, зосередять свою увагу на змісті Катехизму, як також на практичних аспектах втілення йог ... Читати далі »

  Переглядів: 983 |  Добавив: Administrator | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

У День народження Христової Церкви дрогобичани вітали на своїх теренах Владику Йосифа (Міляна), Єпископа-помічника Київської архиєпархії. 


У катедральному храмі Пресвятої Трійці Дрогобича Владика Йосиф очолив святкове Богослужіння. З ним співслужили: Владика Юліян (Вороновський), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Владика Ярослав (Приріз), Єпископ-коад’ютор, та численне духовенство єпархії.

«Сьогодні ми святкуємо День народження Христової Церкви на землі, - наголосив Владика Йосиф. - Святкуючи празник Пресвятої Тройці, звернімо увагу на те, що 2000 років тому Богочоловік прийшов і заснував спільноту, яку називаємо Церквою». Проповідник зауважив, що за дві тисячі років зникло багато імперій, партій, ідеологій, але спільнота із дванадцяти осіб пережила різні випробування і «врата адові не одоліють її».

Крім того, Владика провів паралелі і говорив, що якщо «тоталітарному режимові не вдалося знищити Хрис ... Читати далі »
  Переглядів: 886 |  Добавив: Administrator | Дата: 14.06.2011 | Коментарі (0)

Преблагий Бог сьогодні наділив нас великими дарами, які важко вимовити словами. Тому усі разом радіймо, і з радістю славімо нашого Бога. Святий Дух нас звільнив з неволі та покликав до свободи. З цього джерела походять пророцтва, милості зцілення і все інше від Нього.

                                                                                                                     Святий Іоанн Золотоустий


В день Святої Тройці ми згадуємо зішестя на Апостолів
Святого Духа, Який вічно перебуває в Церкві Христовій.

На п’ятдесятий день після Великодня євреї згадували вручення Мойсею на Синаї скрижалей Завіту, учні ж Господ ... Читати далі »
  Переглядів: 969 |  Добавив: Administrator | Дата: 13.06.2011 | Коментарі (0)


Свято Святої Тройці називається П'ятдесятницею тому, що зішестя Св. Духа на апостолів відбулося на п'ятдесятий день після Воскресіння Христового. Свято християнської П'ятдесятниці містить у собі подвійне торжество: і на славу Пресвятої Тройці, і на славу Пресвятого Духа, який видимо зійшов на апостолів і уклав новий вічний завіт Бога з людьми.

Перший день П'ятдесятниці, тобто неділю, Церква присвячує переважно на славу Пресвятої Тройці; і цей день у народі називається Троїциним днем, а другий, тобто понеділок, – на славу Духа Святого, від чого називається Духовим днем.

Святкування дня Святого Духа Церква починає, як правило, вечірнім богослужінням у день Тройці. На цьому богослужінні з колінопреклонінням читаються благальні молитви Василія Великого, в яких ми сповідуємо гріхи наші перед Отцем Небесним і, ради великої жертви Сина Його, благаємо ... Читати далі »
  Переглядів: 1078 |  Добавив: Administrator | Дата: 12.06.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 17 18 19 20 21 22 23 »