Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Середа, 01.05.2024, 14:27 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2011 » Червень » 5 » «Хочу вірити, що тут, у семінарії, починається церковне і національне відродження України», - Блаженніший Святослав
20:31
«Хочу вірити, що тут, у семінарії, починається церковне і національне відродження України», - Блаженніший Святослав
У неділю Святих Отців Першого Вселенського Собору, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви, Архиєпископ Київський, відвідав Трьохсвятительську духовну семінарію з нагоди закінчення навчального року.

Свято розпочалося Утренею, за участі Блаженнішого Святослава, після якої відбувся обряд облечин, посвячення підрясників та перше їх вдягання семінаристами, які закінчили перший курс.

Відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Предстоятель УГКЦ. З ним співслужив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. У Літургії крім семінаристів взяли участь батьки та запрошені гості.

Звертаючись до присутніх Блаженніший Святослав найперше подякував Господу Богу за перший історичний рік Київської Трьохсвятительської семінарії. Відтак склав слова подяки Владиці Йосифу (Міляну) за «батьківську опіку над семінарією.

Згадуючи про Отців І-го Нікейського Собору, які зібралися для того, щоб засвідчити Єдиного Бога у Трьох Особах, Архиєрей наголосив на тому, що «кожна семінарія може бути подібною до ікони І-го Нікейського Собору, тому що головне завдання семінарії є передати семінаристам скарб апостольської віри та зробити їх здатними свідчити у світі, що Бог є Єдиний у Трьох Особах».

Отця Маркіяна Шашкевича, 200-ліття від дня народження якого святкуємо цього року, Блаженніший представив, як приклад доброго священика. «Він перший, який почав проповідувати українською мовою, хоча модною була польська, німецька, російська мови. Хочу вірити, що тут починається церковне і національне відродження України, що ви українською мовою будете свідчити правду про Триєдиного Бога», - наголосив очільник греко-католиків.

По завершенні Літургії була зачитана грамота Владики Михаїла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського, про надання протоієрейської гідності о. Олегу Олексі, колишньому префекту Трьохсвятительської семінарії та дозвіл йому носити протоієрейський хрест із прикрасами.

Крім того, семінаристам представили нового віце-ректора семінарії, яким став о. Андрій Чорненко, який до того виконував своє служіння віце-ректора Івано-Франківської духовної семінарії.

Вкінці слова подяки Предстоятеля УГКЦ були звернені до батьків, які не побоялися віддати своїх дітей на службу Господеві.

Слід наголосити, що напередодні, у суботу, відбулося загальне, а відтак особисте спілкування Блаженнішого Святослава із ректоратом та семінаристами, в ході якого архиєрей наголошував на «вірному і ревному служінні Христові Розп‘ятому».

Пригадуємо, що триває набір студентів на перший курс 2011-2012 навчального року. Прийом документів проводиться з 16 травня до 18 червня 2011 року щовівторка та щочетверга протягом цього періоду з 9.00 до 13.00 у приміщенні духовної семінарії.

Вступні іспити відбудуться 30 червня 2011 року.



Департамент інформації УГКЦ



Додаток:

Символічне значення підрясника – свідчення відчуженості від земної суєти, знаходження духовного спокою. Ця одежа як образ одіяння, яке носив Христос, означають, що духовенство і монашество наслідують Його життя.

Довге одіяння духовенства є також знаком Божої благодаті, що мовби огортає священнослужителя зверху до низу, що покриває всі людські немочі. Підрясник монаха підперезаний шкіряним поясом – це ще й образ волосяниці і пояса, які носили в пустелі Йоан Хреститель і отці-пустельники, що його наслідували.

Чорний колір – це, по суті, відсутність світла, тому що лежить за межами спектра. Одежі духовенства чорного кольору є символом покаяння і досконалого спокою, що панує в їхніх душах, відсутність рухів пристрасті, відчуженість від усього суєтного і зосередженість на внутрішнім житті. Ці одіяння свідчать, до якого стану повинні стреміти ті, які їх одягають.
Переглядів: 1297 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]