Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Вівторок, 23.04.2024, 14:20 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Статті » Проповіді о.Олексія Хілінського

Неділя по Богоявленні
Народ, що сидить у пітьмі, побачив світло велике, і сидячим у країні і тіні смертній засіяло світло". Ці слова ми чуємо щорічно в першу неділю після Водохрещення, і це не випадково. З пришестям у світ Ісуса Христа знову людині даровано Божественне світло, світло Божественної благодаті. Тому Водохрещення ще іменується Просвіченням. Усі ми, як і ті язичники країни Нафталимової і Завулонової освячені благодатним спасенним Христовим світлом. Не випадково у Великодню ніч ми чуємо слова апостола і євангелиста Івана Богослова, що, говорячи про Христа, свідчить: "У Ньому було життя, і життя було світло для людей". Господь для усіх нас є джерелом всякої істини, усякого життя, Він - джерело духовного світла. "І світло в пітьмі світить, і пітьма не обняла його". Світла Христового ніяка тьма затьмарити не може; Церкву Христову не розтрощать врата аду до кінця віку. "Було Світло що просвіщає всяку людину, що приходить у світ".

І нас опромінило це Божественне світло. І перше його осяяння відбулося в Таїнстві святого Хрещення, і це осяяння Божественним світлом продовжується при здійсненні кожного богослужіння, кожного Таїнства церковного. Тому і про нас - не тільки про древніх християн - пише апостол Павло: "Ви були в пітьмі, а тепер - світло в Господі; діти світла" (Еф. 5,8). Вслухаємося уважно в ці слова. Апостол не тільки свідчить, що ми стали дітьми світла, але і призиває нас поводитися відповідно, тобто кожний з нас повинен любити це Божественне світло, тягтися до нього, як усе добре і чисте тягнеться до природного, сонячного світла. Кожний з нас повинен тягтися і радуватися світлу благодатному, світлу Христовому, що просвіщає всяку людину, що хоче жити з Христом. "Ви - світло світу. Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони бачивши ваші добрі діла прославляли вашого Отця Небесного". Усі ми без винятку повинні бути світочами в цьому світі.

І при цьому, ми повинні звернути увагу на наступне: можна мовчачи, без слів проповідувати світлом своєї душі. Не потрібно бути ученим чи проповідником богословом, не потрібно володіти даром красномовства - потрібно мати світлом Христовим осяяне серце. І коли ми вдивляємося в образи святих подвижників віри і благочестя, то переконуємося, що їхнє життя було яскравим променем у темному царстві гріха.

Їхнє життя було наповнено цим Божественним світлом, і вони не намагалися його сховати усередину свого серця, - вони з радістю ділилися цим світлом із усіма людьми. Кожний з нас покликаний саме до цього. Якщо ми хочемо бути людьми Божими, то ми повинні жити саме так, як жили і живуть понині святі подвижники віри і благочестя.

Про усіх нас пише апостол Петро у своєму І Соборному Посланні: "Ви - рід обраний, царське священство, народ святий, люди, узяті в долю, щоб возвіщати досконалість Того хто прикликав вас з тьми в дивовижне Своє світло".

І якщо ми хочемо бути дітьми світла, то, звичайно, ми докорінно повинні змінити наше життя, наше відношення до життя. Ми повинні пам'ятати про наше високе призначення, про те, що ми - народ обраний, народ святий, і жити ми повинні так, як жили святі подвижники віри і благочестя. І тому не випадково Свою проповідь Христос почав словами: "Покайтеся, тому що наблизилося Царство Небесне". До всіх людей відносяться ці слова. Постараймося застосувати ці слова до свого життя і принести Богу щиросердечне покаяння і бажання виправити своє життя. І йти за Христом, узявши свій хрест. "Потрібно пам'ятати, що святими серцем своїм ми будемо тільки тоді, коли будемо вільні від тяжких гріхів, від тьми, тому що світло з тьмою непоєднувані. Якщо є ще в наших серцях пітьма, нечистота гріховна, то немає в них світла Христового, і не буде серце наше світити людям

"Шукайте світла і розуму духовного в благовісті. Шукайте спасіння в Христі шляхом щирого покаяння і сповідання гріхів своїх. Шукайте очищення, освячення, відновлення в Таїнствах церкви, приймаючи їх з вірою , благоговінням і страхом Божим, із щирим бажанням свого спасіння. Амінь.
Категорія: Проповіді о.Олексія Хілінського | Додав: Administrator (23.01.2012)
Переглядів: 3006 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]