Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

П`ятниця, 29.03.2024, 10:34 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Статті » Проповіді о.Олексія Хілінського

Неділя перед Богоявленням

«Покайтесь, бо Царство Боже вже близько!»

«Я голос вопіющого в пустині, вирівнюйте стежки на прихід Його...»;

«Сокира вже в корені пня, дерево, яке не принесе плоду, буде зрубане...»;

«Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне...».


Ті останні слова, що взивали до покаяння, були основою проповіді Святого Івана Хрестителя, який збирав людей над рікою Йордан, хрестив їх та приготовляв їх до приходу Месії. Його проповідь закінчилася мученицькою смертю, бо за наказом Ірода стято йому голову й уже не чути було його сильного голосу в пустині.

Ісус Христос, довідавшись про смерть Івана Хрестителя, попрощався зі своєю Матір'ю Марією (святий Йосиф уже в тому часі не жив) і подався до міста Капернауму, щоб там голосити своє Боже слово.

Капернаум був центральним містом комерційного життя Галилеї: тут перехрещувалися купецькі каравани з Півночі на Південь і зі Сходу на Захід; у місті були скупчені численні крамниці, комерційні інституції, крізь нього просувалися тисячі подорожніх. Знав про це Ісус, тому обрав те місто центром своєї першої публічної проповіді.

Христос, подібно як Іван Предтеча, кидає рішуче тверде слово: «Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне!»

Покаятися - означає змінити дотеперішній спосіб життя, творіть покуту, творіть діла, гідні покаяння.

Покаятися — значить залишити всі діла темряви та діла, що походять з ненависті, одягнутися в ризу світла, в ризу милосердя та любові

Ми повинні одягнутися в Христа, стати Христовими. Однак гріхи заважають нам стати такими навіть після прийняття хрещення. Для того, щоб нам по-справжньому бути Христовими, необхідно, щоб у нас постійно жило почуття покаяння за гріхи. На жаль, цього усвідомлення своєї гріховності в нашому житті немає. А ми сьогодні чули заклик, з яким до звертався Іван Хреститель до кожного, хто приходив до нього: "Покайтеся, тому що наблизилося Царство Небесне". Коли ми покаємося, тоді можна говорити і про ті плоди, що повинне принести покаяння в житті кожного з нас.

Сьогодні ми також чули цей заклик, звернений до нас з вуст Івана Хрестителя: "Створить гідний плід покаяння". Про які ж плоди покаяння мова йде? І взагалі, які можуть бути плоди в покаяння?

Насамперед, одним з найбільш значимих плодів покаяння є смиренність. Коли я розумію, що я - людина немічна, слабка, людина, що у своєму житті не йде, а валяється в бруді, тому що постійно падає, тоді мені не до того, щоб дивитися на гріхи іншого і засуджувати його, бо знаю, що цих гріхів і пороків у мене більше, ніж у мого сусіда.

А чому ми з вами осуджуємо всіх? Тому, що не маємо духа покаяння, і тому, що немає в нас дійсного покаяння, немає в нас і почуття смиренності, що і спонукувало б нас насамперед вдивлятися у свою душу, у своє серце, а не дивитися, на скалку в оці в ближнього, а колоди у своєму власному не бачити.

Як мало в церквах людей, а що буде робитися коли на Йордан всі прийдуть до церков. Для чого? Щоб воду взяти!" Але ми чуємо заклик не про воду, а про покаяння.

От до чого нас кличе Господь і до чого призиває Церква - не воду брати, а покаяння Богу принести! Якщо ми принесемо Богу покаяння і якщо ми будемо жити з чистим серцем, отоді та вода, що ми беремо буде нам на зцілення душі і тіла.

Дай Боже, щоб милістю Божою і молитвами святих подвижників віри і благочестя Господь сподобив усіх нас жити з покаяним почуттям, яке б принесло в нашому житті добрі плоди, і щоб з цими добрими плодами всі ми стали на суд під час другого і страшного приходу Христа.

Тож зодягнімося у світлу ризу спасіння і тільки тоді, зможемо покинути все, що жило в нас у стані тяжкого гріха. Через сповідь одягнімося в ясну ризу Божої благодаті і лише тоді побачимо, що все наше життя буде ясне, спокійне, любе, і щастя завітає до нашого серця.



Категорія: Проповіді о.Олексія Хілінського | Додав: Administrator (16.01.2012)
Переглядів: 4137 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]