Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

П`ятниця, 26.04.2024, 23:05 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Статті » Проповіді о.Олексія Хілінського

22-та неділя по П'ятидесятниці
Яка вартість багатства і бідності!
Лк.16.19-31


Всі люди носять в своєму серці невгамовне прагнення щастя. Немає жодної людини на світі, яка бажала б собі нещастя. Кожна людина хотіла б краще жити, мати матеріальний достаток, бути заможнішою. Не один може жалітися: працюю цілими днями, але так і до нічого допрацюватися не можу, або: скільки я шукаю місця де міг-би працювати, але так і знайти не можу, Бог мене не хоче благословляти. Інші не ходять до церкви, не моляться, не сповідаються, а їх Бог благословить, а я все це виконую, а мене Бог не благословить! Це є несправедливо! Людина падає в розпуку.

Всі ми знаємо, що Бог є справедливий, мусить справедливо поступати. Навіть та людина, яку ми знаємо, яка є грішником, веде неморальний спосіб життя, не ходить до церкви, але все одно щось доброго вона робить в своєму житті: дав милостиню, допоміг в біді, дав добру раду, хоч не ходить до церкви, але час від часу робить якісь добрі діла. Хоч ці добрі діла не мають ніякої вартості в очах Божих, тому що є виконані в стані гріха, щоб добрі діла мали вартість в очах Божих, вони повинні були виконані в стані ласки Божої. Ціле життя ми можемо робити діла милосердя, але коли вони є виконані в стані тяжкого гріха, вони не заслуговують на нагороду. Але Бог є справедливий, Він мусить справедливо поступати, Він мусить якось нагородити за ті добрі діла, які є здійснені в стані гріха, Він і нагороджує. Тій людині, яка не ходить до церкви, веде неморальний спосіб життя дає щасливе життя тут на землі, як нагороду за її добрі поступки, але що буде по смерті?

В сьогоднішній притчі Ісус представив нам багача і бідняка в двох відмінних ситуаціях. Найперше багач є в земському раю, а бідний Лазар в земському пеклі. Потім у вічному пеклі є багач, а щасливий Лазар на лоні Авраама. Господь Бог завжди справедливо поступає. Щаслива є та людина, якої ті добрі діла хоч не заслуговують на нагороду , а причиняться до того, що Господь Бог дасть йому як нагороду ласку навернення. Господь хоче, щоб всі ми були щасливими, а найбільше щастя є в тому, щоб осягнути самого Господа Бога, Його безнастанно оглядати, і коли це багатство, яке посідає людина, мало б причинитися до того, що вона мала б бути засудженою, то краще, щоб вона була спасенною, нехай буде бідною, якщо для неї це є єдиний шлях до спасіння.

Євангелія не згадує, щоби багач дістався на місце вічної муки за те, що вів неморальне життя, за крадіж, обман, заслужив на це згідно тої притчі тільки за те, що зміг бути багатим при бідному Лазарю і зовсім не старався вирівняти того суспільного роздвоєння. Згідно Божого кодексу є більшою карою для того, хто зміг бути багатим між бідняками. Коли ми є християнами, не зможемо з апетитом сидіти за столом, коли на нас дивляться чиїсь голодні очі.

В Америці на протязі 1967 р. було витрачено 530 млн. доларів на консерви для собак і 125 млн. для котів, коли в Індії і в Китаї в тому самому часі діти терплять і вмирають з голоду. Ми стараємося гарно одягатися, гарно їсти, осягнути гарну освіту, але не стараємося збагачуватися в очах Божих, не збираємо багатства для нашої душі. А прийде час і все це людина мусить покинути, нічого собою не забере на цей світ. Але якщо її єдиною метою було збагачувати душу, забере все: добрі діла,чесноти, а в нагороду Бог дає себе, посідання Його на віки віків, бо що допоможе людині, гов. Ісус Христос, коли осягне цілий світ, а понесе шкоду на власній душі. Ми дбаємо, щоб наші діти гарно оженилися, попали в багаті заможні родини, але не переживаємо, щоб вони попали в християнські побожні родини, щоб були вони спасенні, про багатство дітей дбаємо, але не про спасіння.

До всіх вас Христос звертається: "Шукайте спочатку Царство Боже і його справедливості, а все інше вам додасться".


Категорія: Проповіді о.Олексія Хілінського | Додав: Administrator (13.11.2011)
Переглядів: 1837 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]