Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

П`ятниця, 19.04.2024, 17:38 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Статті » Проповіді о.Олексія Хілінського

12-та неділя по П'ятидесятниці
Про заповіді Божі

Мт 19. 16-26

Немає жодної людини,яка би перед собою не ставила б ніяких цілей. Коли спитатися юнака, який тільки прийшов з війська, як надалі будеш будувати своє життя? Він напевно відповість, що хочу одружитися. Коли запитати людину одружену, що ви хотіли б в своєму житті осягнути? Вона напевно відповість: „Хочу, щоби мої діти краще від мене жили, щоб так тякко не працювали як я". Можна почути різні відповіді, наприклад: „Хочу відкрити мале підприємство, хочу купити машину, хочу знайти добру роботу, але ніхто не скаже самого головного, про це всі забувають. Ніхто не скаже, що він хоче бути святим. Люди більш освічені можуть сказати,що релігія в їхньому житті відіграє важливу роль, але бони фанатами не є. В їхньому розумінні фанатизмом є щонеділі ходити до Церкви,часто сповідатися і причащатися. Тому з певністю можна сказати, що релігія в їхньому житті не відіграє жодної ролі.

На вашу думку,чи той юнак, який запитався в Ісуса Христа: „Учителю! Що доброго маю робити, щоб мати життя вічне?" Чи належить він до релігійних фанатів? Христос на це йому відповів: „Як хочеш увійти в життя, додержуй заповіді" Розважмо про те, що заховування Божих заповідей для нас є необхідне. Багато людей зовсім не виконують, багато недбало виконують, але всі майже заявляють, що неможливо заховати всі Божі заповіді.

Приклад:

Одна старша жінка жалілася мені, що багато несправедливості є в Божому законі. її дочка декілька років назад вийшла заміж. Їхнє подружжя розпалося. Єдина згадка про це їхнє подружжя - двоє малолітніх дітей. Тепер для її дочки щастя усміхнулося вдруге. Знайшовся чоловіка, який згодився розділити з нею своє життя. Її мама дуже добре розуміє, що про ніяке подружжя не може бути навіть і мови, але хоче свою дочку оправдати і заявляє: „Вона тяжко працює, щоб прогодувати своїх дітей, но так і заробити нічого не може". А коли я сказав, що якщо ваша дочка вдруге вийде заміж, то вона постійно буде перебувати в стані тяжкого гріха, вона відповіла, що ми всі і так кожного дня багато грішимо, а моя дочка,що має ціле життя мучитися?

Христос сказав: „Хто відпускає свою жінку -за винятком розпусти - і жениться з іншою, той чинить перелюб; і хто жениться з розведеною,чинить перелюб"-/Мт.19.9/ Сам Господь Бог говорить, що заховування заповідей є важливе, кажучи: Бо ця заповідь, що даю тобі сьогодні, вона не тяжка для тебе і не далека від тебе. Не за морем вона, щоб сказати: хто задля нас перепливе море, та здобуде нам її, щоб нам почути її і сповняти" (Втор. ЗО.11-1З). Тому не оправдує людину то, що їй тяжко, що мусить вона працювати,тому що це не е перепоною до заховування Божих заповідей. Христос сказав: „Хто хоче бути моїм учнем, нехай бере свій хрест і йде за мною". Хрести, терпіння - це обов'язкова умова, за допомогою якої ми одержуємо вічне життя. Нікому Бог не дає такого хреста, якого він не міг би нести. Якщо б людина не мала б жодних хрестів, то вона зовсім забула би про існування Господа Бога. А так через хрести, Господь Бог нагадує їй про себе і підготовляє її до вічного життя.

Приклад:

Одна людина дуже нарікала на Господа Бога, що Він її наділює дуже обтяжуючими хрестами. І одного разу вона бачила таке видіння, що попереду йде Ісус Христос і несе на своїх плечах тяжкий хрест. За ним йде велика маса народу і кожний несе свій хрест. Одні мають тяжчі, другі легші. Серед людей він побачив себе з хрестом. Дивиться, а його хрест якийсь кострубатий, негарний, інші мають такі гарні хрести. Він підійшов до Спасителя і почав Йому жалітися на свій хрест. На то йому Ісус відповів: "Бачиш, ось там лежить багато хрестів, вибирай собі, який тобі до вподоби". Він положив свій хрест і почав приміряти інші. Один був такий важкий, що він ледве його підняв, інший був за легкий. Так перебрав він всі хрести і ні один йому не підійшов. Раптом бачить, ось ще один лежить, не дуже гарний, але він собі думає, приміряю його. І дійсно, той хрест йому підійшов. На то відповів йому Ісус: „Та то твій хрест, який ти відложив, неси його". Так і Божі заповіді, всі можливі до виконання, тільки людська природа, зіпсована самолюбством та іншими пороками, немає бажання, ані відваги протиставитись тілесним похотям і в цей спосіб старається уневиннити своє духове лінивство.

Св. Письмо наводить цілий пяд прикладів, про виконання Божих заповідей. Про Ноя каже: „ Ной був праведним чоловіком без гріха і ходив з Богом". Про Захаріго і Єлизазету, батьків св. Івана Хрестителя, читаємо: "Були ж праведні обоє перед Богом і жили по всіх заповідях та установах Господніх безпорочно". Тому справедливо св. Августин говорить: „У всіх книгах говорить Господь Бог, що Божі заповіді можна виконати, а ти твердиш, що ні. Роздумай добре!. Кому маєш вірити, Богові чи собі..."


Багато з людей говорять, що вони не розуміють Бохі заповіді, не розрізняють, де буде тяккий гріх, а де легкий. В кожному молитовнику, де є написано про Тайну сповіді, дано різні запитання по Божих запавідях, щоб кокна людина могла себе проекзаменувати. Там все чітко є записано. Ісус Христос також нагадує юнакові в сьогоднішній Євангелії, яких він повинен додержуватися заповідей: не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідчи криво, поважай батька й матір і люби ближнього свого як самого себе. Дуже часто люди провинюються проти любові до свого ближнього: осуджують, нарікають. В загальному, це буде тільки легкий гріх. Але, якщо це осудження настільки виявилося серйозним, що відібрало в нашого ближнього добру славу, змінило про нього думку, привело до того, що люди почали між со6ою гніватися, тоді буде тяжкий.

Тому на Тридентійському Соборі проголошено: „Господь Бог не приказує неможливих речей, тільки нагадує робити те, що можна зробити - а просити про те, чого не можна зробити і допомагає, щоб було можливо зробити. А коли б хто твердив, що заповіді Божі для чоловіка є неможливі до виконання, нехай буде виклятий. Отже, нехай ніхто з вас не говорить, що Божих заповідей неможливо виконати. Бо хто має щиру волю, може всі заповіді виконати, тому св. ап. Іван Свангелист говорить: „Бо це є любов Божа, щоб ми заховували Його заповіді, а Його заповіді не тяжкі" (1Ів. 5.3)

 

Дивитися онлайн

Категорія: Проповіді о.Олексія Хілінського | Додав: Administrator (11.09.2011)
Переглядів: 2143 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]