Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Середа, 01.05.2024, 13:08 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » Статті » Проповіді о.Олексія Хілінського

Різдво Пресв. Богородиці
Немає на світі ні одної людини, яка б не знала про потоп світу. Це була страшна Божа кара за гріхи людей. Людина своїми гріхами переповнила чашу Божої справедливості. Гріхи були гидкі й протиприродні, які так понижували людську гідність, що Господь "жалів", що створив людину на землі і послав кару. „Хлинули води потопу на землю, усі джерела великої безодні й небесні загати відчинились..., лив дощ на землю сорок днів і сорок ночей... Зросли води на землі к укрили всі найвищі гори, що були під небом... Всяке створіння, що рухається на землі загинуло".

Але не все! На поверхні води пливе корабель - порятунок, спасіння для майбутнього людства, Ной, та його родина. Але ще раніше цього потопу був інший потоп,що ним карається людство до сьогодні. Це потоп первородного гріха, що ним перші люди провинилися в раю. Справді, Господь Бог ще в раю пообіцяв людям визволити їх з неволі первородного гріха, бо до спокусника-змія він промовив: -"Положу ворожнечу між тобою і жінкою, між потомством твоїм і потомством її, воно розтопче тобі голову, а ти будеш намагатися вп'ястися йому в п'яту".

Хто є та жінка, що між нею і дияволом має бути ворожнеча? Може це Єва, яка спричинила гріх? Може її потомство має розтоптати голову диявола? Ні! Не може вести боротьбу та людина, яка через гріх потрапила в неволю диявола, не може його перемогти. Ми всі на доказ того маємо переконливі докази. Люди чим раз більше впадали в безодню гріха. Діти перших родичів поповнюють другий тяжкий гріх. Каїн вбиває свого брата Авеля. Їхні нащадки топляться в безодні гріхів, дійшло до того, що Бог карає їх потопом. Людина не могла вести боротьбу з дияволом, навіть чим раз більше впадає в його сіті, топиться в гріховній ямі. В тяжких хвилинах згадує про обітницю Господню, оглядається за порятунком, шукає корабля, але не в силі знайти, дивиться за голубкою із зеленою галузкою, але її не видно. Аж ось сповнюються слова Господні. В містечку Назарет приходить на світ дитина на ім'я Марія. Багато тисяч років в раю Господь її заповів. То між нею і дияволом має бути ворожнеча. Вона є тим кораблем порятунку змученого людського роду.

Марія - корабель спасіння для кожного, хто з вірою до неї прибігає і просить про допомогу.

Приклад.

Св.Катерина Лабуре, коли мала і дев'ять років, померла її мати, батько лишився з 11-ма сиротами. "Без мами не можу жити", плакала вона. - Знаю,що зроблю! -сказала вона і вилізла на стіл, звідти досягла статуйку пресвятої Богородиці, що стояла на скрині. Обняла її ручками, поцілувала її й говорила: -"Діво Маріє, мама нас лишила, я сирота. Прийми мене за свою, дитину! Від тепер ти будь моєю мамою! І знаємо, що Пр. Діва Марія прийняла її за свою дитину. Декілька разів явилася їй. Катерина стала святою. Не буде залишений той, хто прибігає до Пр.Богородиці.

Преч.Діва Марія -це небесні двері для вмираючих.

Пошана і молитви до Богородиці - це найкращий середник спасіння. Св.Альфонс говорить: "Коли ж молитви святих, що є лише слугами Ісуса Христа, є так успішні, оскільки успішнішими мусить бути прохання Пречистої Діви Марії, Матері Ісуса Христа". Як проходить наше життя і зближаємось до гробу, бачачи свої гріхи, звертаємося до Пресвятої Богородиці не іншими словами,як "Наша Надіє", бо за її посередництвом надіємось осягнути вічне життя. Головно в годині смерті не опускає Пр. Богородиця людини, бо остання година в житті чоловіка вирішує про вічне спасіння або вічне осудження. В останній хвилині приходить вмираючому на допомогу Пр.Діва Марія, усуває страх, полегшує тілесні болі й заступається за нього на Божому суді.

Приклад.

Коли славним композитор Моцарт лежав на смертній постелі, відчуваючи, що зближається хвилина його відходу з цього світу, сказав до своєї дочки Емілії: "Не потішай мене, я вже приготований. Але візьми мої останні ноти, сядь за клавір і співай мені пісню про Матір Вожу, щоб я ще раз чув ті тони, що мені за такий довгий час давали потіху і силу". І при звуках ним зложеної пісні до Матері Божої, помічниці вмираючих, тихо заснув.

Марія - надів і допомога для душ, які терплять в чистилищі.

Отці церкви називають Пр. Діву Марію Володаркою чистилища та Заступницею терплячих душ.

Приклад.

Коли Св.Тереса з Авілі закладали монастирі в Іспанії, один багатий пан пожертвував їй на монастир свої добра біля міста Валлядолід. В короткому часі нагло помер цей добродій, не маючи навіть нагоди висповідатися і тоді св.Тереса мала об'явлення, що спасіння того чоловіка було в великій небезпеці, але задля великої набожності, що її мав за життя до Пр.Діви Марії і задля жертви на монастир терпітиме в чистилищі та вийде звідтіля тоді, коли буде відправлена перша Сл. Божа в тому монастирі. Св. Тереса старалася чим швидше побудувати монастирську церкву тим більше, що у видіннях з'являлася їм часто Мати Божа і приспішувала: "Швидше, мовила,бо ця душа дуже терпить". А коли вибудовано церкву та відправлено першу Сл. Божу за душу померлого фундатора, мала св. Тереса знову видіння: Цього разу бачила фундатора, як він з радісним лицем, оточений ясністю, серед молитв до Пречистої, возносився до неба.

Молімося до Пр. Діви Марії як в радісних хвилинах так і в скорботах, а вона нам допоможе. Бо як співається в тій пісні на її славу: "Ще не чувано ні коли, щоб вона не допомогла", а особливо просім в Неї про спасіння нашої душі, щоб за її допомогою нас також Бог прославив, як прославив її, що вона стала "Чеснішою від Херувимів і незрівнянно славнішою від Серафимів.

Дивитися онлайн

Категорія: Проповіді о.Олексія Хілінського | Додав: Administrator (23.09.2011)
Переглядів: 1547 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]