Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Неділя, 19.05.2024, 22:27 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2011 » Грудень » 2 » Введення в храм Пресвятої Богородиці Відео проповідь
17:17
Введення в храм Пресвятої Богородиці Відео проповідь

"Днесь благовоління Божого предзображення і спасення людей проповідання, у Божому храмі Діва ясно з’являється і Христа всім предзвіщає... Радуйся промислу створителя сповнення", - цими словами святкового тропаря Церква розкриває нам значення цього свята. Св. Передання свідчить про те, що коли Діві Марії виповнилося три роки, Її урочисто привели в Єрусалим з невеликого містечка, де Вона жила зі своїми батьками - праведними Йоакимом і Анною. Первосвященник Захарія - батько Предтечі і Хрестителя Господнього Івана ввів Її не тільки в храм, але і у Святеє Святих.


"Днесь благовоління Божого предзображення”, бо нині зображується те, що колись було визначено Самим Богом.

"І спасення людей проповідання " - про яке спасення говориться в цих словах? Про спасення людського роду, про спасення людини від гріха, прокляття і смерті. Ми знаємо, що перші люди в особі Адама і Єви не втрималися в добрі і, порушивши заповідь Бога, були вигнані з раю. Порушення заповіді спричинило також і смерть, і прокляття Боже. Але ми також знаємо і про те, що людина не була залишена Богом, незважаючи на те, що сама залишила Бога, порушивши Його заповідь. Вже Адамові Господь дає обітницю, що наступить час, коли людина знову буде врятована, і Цим Спасителем людини від гріха, прокляття і смерті буде Сам Бог - Син Божий, Котрий прийде на землю, стане подібним в усьому до нас, крім гріха, взявши на Себе людську природу, для того, щоб людину примирити з Богом.

Подією введення в храм Пресвятої Богородиці започатковано спасення людини, що було визначено Самим Богом. Введення в храм Божої Матері стало проповіддю про скорий прихід Христа - Спасителя, щоправда, проповіддю безмовною, проповіддю таємничою і чудесною. Ми бачимо, що Діва Марія не просто входить чи вводиться в храм, а Вона вводиться у Святеє Святих, саме у ту частину Єрусалимського храму, куди один раз у рік входив лише первосвященик. Туди, у Святеє Святих, нині вводиться Преблагословенна Діва.

Кожний з нас повинний взяти з цієї події повчальні і спасенні для себе уроки. Зараз у храмі в основному, дорослі люди: бабусі, дідусі, небагато серед них батьків і матерів і дуже мало дітей. Але ж свято Введення в храм Пресвятої Богородиці - це, якщо хочете, дитяче свято. Яке для нас у цьому повчання? Ми своїх дітей так само повинні вести в храм, як Діву Марію вели праведні Йоаким і Анна. Господь очікує, що ми будемо приводити своїх дітей і онуків у храм так само, як у храм була приведена і Пресвята Діва. Тому, ми повинні приводити своїх дітей у храм Божий, бо тільки тут, у церкві, вони можуть одержати все те, що потім допоможе їм бути не тільки гідними людьми, але найголовніше - гідними християнами.

І ще на одне я хочу звернути вашу увагу. Подивіться на праведних Йоакима і Анну. Вони не тільки дають обітницю Богові, але і виконують її. Без сумніву, важко було виконати праведним і Йоакиму і Анні цю обітницю, що вони в пориві своєї віри і любові дали Богові. Вони обіцяли присвятити своє дитя Богові. І вони виконали свою обіцянку.

Як це повчально для нас з вами. Повчально тому, що ми в якісь моменти свого життя готові пообіцяти Богу дуже багато. Ми говоримо: "Господи, якщо Ти виконаєш те, про що я Тебе прошу, то я у свою чергу обов'язково це, і це зроблю". Але, одержуючи що просимо, чи виконуємо ми свої обіцянки, дані Богові? На жаль, дуже часто не виконуємо. Забуваємо про свої обіцянки і це дуже сумно.

От ще одне, що усі ми повинні взяти із сьогоднішньої святкової події. Наше найбільше щастя полягає в тому, що ми не залишені Богом. Наше найбільше щастя полягає в тому, що Господь прийшов і спас всіх нас. Наше найбільше щастя полягає в тому, що кожний з нас перед престолом Божим має найбільшу заступницю - Божу Матір, яка молиться про те, щоб Господь посилав усім нам Свої щедрі і багаті дари.

Будьмо вдячні Богові за те щастя, що Він дарував нам, будьмо вдячні Його Пречистій Матері за те, що Вона є нашою Заступницею, нашою Молитвенницею і нашою Матір'ю. А для того, щоб дійсно стати гідним сином чи дочкою Божої Матері, мусимо постійно бувати в храмі Божому. І, як би важко не було, намагаймося частіше приводити своїх дітей у храм Божий, щоб тут, у храмі, вони разом з нами ставали небожителями. І тоді дійсно виповниться все те, про що ми просимо Бога, щоб Його милість, Його благословення, Його Божественна благодать перебували з нами нерозлучно у цьому житті, і в житті майбутнього віку. Амінь.

Переглядів: 1239 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]