Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

П`ятниця, 26.04.2024, 17:17 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2012 » Липень » 8 » Владика Ігор: Соромно – у своєму краю треба боронити рідну мову
19:00
Владика Ігор: Соромно – у своєму краю треба боронити рідну мову

Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ наголосив 8 липня на молебні за українську мову у Львові: «Соромно, але у своєму краю треба боронити свою рідну мову. Це ганьба та стидовище усім тим, хто готує та підтримує закони, що руйнують мир та спокій у державі».

«Дуже добре, що ми спільно збираємось на молитву. Однак, сюди нас прикликало певне рішення нашого уряду в Києві, певні представники якого бажають глумитись над народом, кидаючи «мовну» кістку. В Україні ніхто і ніде не забороняє говорити різними мовами, але коли йдеться про державну мову, вона, безперечно, повинна бути українською. Певні урядовці нав’язують нам російську як другу державну мову, з чим більшість народу України не погоджується», – сказав Владика Ігор.

З його слів, такі речі ображають більшість тих, «хто почуває себе українцем, хто мудро дивиться на країну, в якій вони проживають».

«Дивно, але з кожними виборами до уряду приходять все гірші та гірші особи, які націлені руйнувати країну, допровадити її до повної кабали. Це знущання над людьми, народ має сказати своє слово – «ні». Ми ще не навчилися вибирати добрих кандидатів у Верховну Раду і там появляються такі особи, кому зовсім не залежить на людях, лише на особистих інтересах… Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Василь Стус та багато інших напевно сказали б своє «ні». Нас вразило таке валуєвське рішення. Історія котиться назад», – сказав він.

За словами Владики Ігоря, представники церков та релігійних організацій звернулись з цим питанням до президента: «Ми не можемо миритись з такою ганьбою у своєму краї, де певні посадовці зовсім вважають людей за ніщо та бидло. Ми – мирний народ, але завжди бажаємо правди та шани, любові та гідного відношення до себе. Хай Господь вислухає нашу молитву, наш клич, наше зібрання та уболівання і змінить на краще наше суспільство, яке б могло жити у спокої та злагоді, у мирі та взаємній любові. Усі святі, виблагайте нашому народу мудрості та відваги, щирості і патріотизму, щоб не дозволити глумитись над собою… Хай торжествує правда», – зазначив Владика Ігор.

Нагадаємо, сьогодні у Львові біля пам’ятника Шевченку пройшов молебень за українську мову.

Додамо, біля Українського дому у Києві продовжується акція прихильників на захист української мови. Біля будівлі перебувають 70-80 осіб, в тому числі п’ятеро, які оголосили голодування.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла закон «Про засади державної мовної політики». За закон про державну мовну політику проголосували 248 народних депутатів. Цим законом російській мові надається статус регіональної у 13 областях України.
 Джерело:  ZAXID.NET

Фото
Переглядів: 1139 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]