Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Вівторок, 30.04.2024, 13:33 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2011 » Жовтень » 28 » Святкування 200-ліття з дня народження о. Маркіяна Шашкевича
19:16
Святкування 200-ліття з дня народження о. Маркіяна Шашкевича

У Львівській Архиєпархії урочисто відзначатимуть ювілей 200-ліття з дня народження о. Маркіяна Шашкевича. Урочистості відкриє святкова академія, яка відбудеться 4 листопада у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Відтак, 5 листопада буде спільна молитва біля пам’ятника о. Маркіяну Шашкевичу (вул. Коперніка), після якої - похід зі свічками до Личаківського кладовища на могилу о. Маркіяна.

В сам день уродин о. Маркіяна Шашкевича, 6 листопада у Архикатедральному Соборі Святого Юра буде відслужена Архиєрейська Божественна Літургія.


Прес-служба Львівської Архиєпархії





Програма святкувань



П’ятниця 04 листопада

    О 18.00 год. Урочиста академія у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Квитки на академію можна отримати в економаті Львівської Архиєпархії (тел. 261-13-28).

Субота 05 листопада

    О 18.00 год. Молебень до Христа Чоловіколюбця біля пам’ятника о. Маркіяну Шашкевичу (вул. Коперніка), після завершення - похід зі свічками до Личаківського кладовища на могилу о. Маркіяна Шашкевича. Панахида.

Неділя 06 листопада

    О 11.00 год. Архиєрейська Божественна Літургія в Архикатедральному Соборі Св. Юра.

Довідка:

    Отець Маркіян Шашкевич народився 6 листопада 1811 року в с. Підлиссі Золочівського повіту в Галичині в сім'ї священика. 

    Навчався спершу в гімназії у м. Бережанах, а з 1829 року − у Львівській духовній семінарії. Після ієрейських свячень служив парафіяльним священиком у селах на Львівщині, а саме у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках. 

    Творчу діяльність розпочав під час навчання в семінарії; тоді ж організував літературно-просвітительський гурток «Руська трійця». Істотною заслугою гуртка стало видання, у 1837 р., альманаху «Русалка Дністровая», що дав поштовх до розвитку нової української літератури. До збірника увійшли твори написані живою народною мовою, в тому числі під авторством о. Маркіяна Шашкевича.

    Перу о. Маркіяна, крім низки поезій, належить кілька прозаїчних творів. Найвизначніший з них − казка «Олена» була високо оцінена Іваном Франком. Шашкевичу також належать переклади на українську мову сербських народних пісень, віршів чеських і польських поетів.

    Помер о. Маркіян Шашкевич 7 червня 1843 року, від туберкульозу, і був похований у с. Новосілки. У 1893 р. його тлінні останки перенесено на Личаківське кладовище у Львові.


Переглядів: 565 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]