Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Четвер, 25.04.2024, 23:29 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2014 » Березень » 2 » Слово Митрополита Львівського на Вечірні у Сиропусну неділю
01:27
Слово Митрополита Львівського на Вечірні у Сиропусну неділю
Всесвітлий отче Ректоре, всечесні отці, достойні брати,
вітаю усіх вас напередодні початку Великого посту та бажаю гідно його використати для добра своєї душі і душ наших ближніх.

У євангельському уривку Ісус Христос говорить про необхідність прощення нашим ближнім. Ми також, потребуємо прощення, бо внаслідок нашої духовної слабості ображаємо наших братів й сестер. І Спаситель виразно вказує, що для отримання прощення необхідно простити нашим ближнім. Ніхто не може домагатися прощення для себе, не простивши нашим ближнім, тобто тим, хто й нас чимось образив. І таке прощення повинно бути великодушним, не згадуючи про своїх образи. Усю нашу духовну силу необхідно скерувати на те, щоб це прощення прийняло правдивий духовний зміст.

Прощення не повинно обмежуватися тільки на словах, що дуже важливо, воно теж, має випливати із глибини нашої душі. Для цього маємо духовні резерви, щоб зміцнити нашу душу: молитва, піст і милостиня.

Наш піст, милостиня й молитва не повинні набирати театралізованого вигляду, тобто, чинити це для людського ока, лише у глибині свого серця чинити цю покуту та добрі діла. Ці вчинки необхідно виконувати з любов’ю до Господа, щоб нам ставати подібними до до нього, нашого Творця. Бо людина дуже чутлива й прив’язана до себе та своїх пристрастей. А це дуже сковує особу у духовній площині й не дає можливості користати з правдивої Божої радості. Ісус Христос вказує нам на неминучу необхідність: «Ви ж любіть ворогів ваших, добро чиніть їм, і позичайте, не чекаючи назад нічого, а велика буде ваша нагорода, й будете Всевишнього синами, бо він благий для злих і невдячних» (Лк 6,35).

Небо й нагороду завойовують герої, які любов’ю перемагають зло. У цьому контексті, Христос нічого не говорить про прощення, лише вказує на любов, яка стоїть вище прощення. І він любив тих, хто його розпинали, бо молився за них: «… Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять…» (Лк 23,34). Бог не любить поганих вчинків, але завжди любить своє створіння, очікуючи каяття людини. Погрозами, ненавистю та розбоєм не здобувається добра, лише любов’ю на хресті Господь переміг злого духа та його прихильників, - і нам наказав так само чинити. Небесний Отець має свою зброю проти ворогів свого люду, тільки нам необхідно бути народом Божим.

Коли військо єгипетського фараона доганяло ізраїльський народ, що приближався до моря, люди стали нарікати на Мойсея, а він заспокоював народ: «… Не бійтеся! Стійте на місці, то побачите, що зробить Господь, щоб вас сьогодні спасти. Бо тих єгиптян, що їх бачите сьогодні, не побачите більш вовіки!» (Вих 14,13). Ізраїльтяни ввійшли у море сухою ногою, а стовп із хмари став поміж двома таборами відділяючи їх. Згодом, єгипетське військо кинулося наздоганяти ізраїльтян, що йшли по сухому дну моря, а вода поверталася на своє місце, - єгиптяни тонули так, що ніхто не врятувався.

Нам необхідно довіряти Господу, каятися, прощати, просити, теж прощення, словом, бути Божим народом і Небесний Отець допоможе нам вийти із самих трудних ситуацій, які спричинюють люди. Про одне повинні ми запитати себе: чи народ України дійсно довіряє Богові та зберігає його Заповіді? Погляньмо щиро принаймні на нашу Галичину, де більшість зараховують себе до віруючих християн, але корупція процвітає на кожному кроці, всюди, де тільки глянути; а про аборти, зради, розлучення, пияцтво тощо, не бажаю згадувати.

Так, ми – патріоти, любимо нашу Україну переживаємо у ці дні за її цілісність та суверенність, але як багато нам необхідно додати до цього, щоб ми були правдивими дітьми Бога, які живуть з ним у постійному примиренні. Багато із вас були на Майдані, знаємо вбивства, які спричинили владні структури на невинних людях, поранення тощо і тут, також, необхідно прощення вбивцям й усім іншим, хто до цього причетний. Божа воля – прощати, а ще більше – любити!

Молімося за мир та спокій, за те, щоб війська Росії, найшвидше залишили землю України, щоб не проливалася невинна кров на нашій землі. Пресвята Богородице, заступайся за наш народ.

Простіть мені, дорогі отці і браття, гріхи, які вчинив супроти вас, інших ближніх та перед Богом.


+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ


2 березня 2014 р. Б. Львівська духовна семінарія Святого Духа
Переглядів: 619 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]