Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Неділя, 19.05.2024, 23:24 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2011 » Серпень » 9 » Присвячується першій річниці відходу у вічність єрм. Василія Вороновського
23:27
Присвячується першій річниці відходу у вічність єрм. Василія Вороновського

Єром. Василій Вороновський

"Віддати правдиву шану о. Василію - означає брати приклад з нього і наслідувати його" - Владика Венедикт.


Святі особи являють Бога. Ми багато знаємо, багато читаємо про життя святих, але в народі добре кажуть:"Краще один раз побачити, ніж сім разів почути". Коли людина зустрічається з особами святими, то немов би зустрічається з Богом:"Дивний Бог у святих своїх" - співаємо в наших богослужіннях; "Боже Святий, що в святих перебуваєш", - молимося в молитві на Св. Літургії. Коли ми говоримо про отця Василя, то маємо на увазі людину, яка прагнула і шукала понад усе.

Бога і Божої волі. Головне не те, що він читав молитви екзорцизму, а те, що скрізь, де з'являвся, уприсутнював Бога. Тільки та людина, яка здобула досвід Бога, може передати його іншим. У світі свідком Божим може бути лише той, хто сам досвідчив Бога. Святі особи настільки живуть Богом, настільки розпрацювали свою духовну сферу, що тільки нею і живуть. Свята людина усе сприймає, як дане Богом, як належне. Часто наша голова, як маленький комп'ютер, не може зрозуміти усіх програм Божих. Щоб не трапилося у житті, свята людина у всьому цьому бачить Бога, тому через своє повсякчасне упованння на Бога безперервно молиться.

" ...міць отця Василя була у простоті його віри. Христос казав:"Будьте, як діти". Пригадую, як о. Василь казав, що коли служить Літургію, усвідомлює, що поруч нього стоять ангели. Це не доказ, що отець бачив ангелів, а свідчення того, що він справді жив вірою. Феномен отця Василя не в тому, що він був зразковим монахом, екзорцистом, благодійником, а у тому, що він був у Бозі. Його буття у Бозі давало йому сили чинити усе інше....Близкість з Богом давала можливість о. Вороновському відчувати, де Бог його хоче та потребує. Отець Василій добре реалізовував цей послух Богові. Завжди вслухався в потреби Бога й людей. А це можливо тільки тоді, коли людина, як Марія (з притчі про Марію й Марту), сидить біля ніг Спасителя і споглядає Його, а не клопочеться, як Марта. Коли правдиво споглядаєш Бога, то розумієш, чого Він від тебе очікує в ті чи ті хвилі життя.

...Соціологічні дослідження підтверджують, що люди діляться на дві категорії: ті, які кажуть, що колись були щасливими, та ті, які сподіваються ними стати. У цьому якраз і є проблема - люди не чуються щасливими у теперішньому житті. Отець Василій Вороновський завжди умів бути щасливим. Попри те, що він був у підпіллі, важко працював та хворів, усе ж умів цінувати кожну хвилю свого життя. Кожну мить розумів як унікальну сторінку, яка уже ніколи не повториться. Коли ти з Богом, то для тебе усе стає цінним, бо все послав Бог. Ми постійно складаємо тести на свою духовну зрілість і часто їх просто "завалюємо". А так стається тому, що не вміємо свої проблеми переживати і досвідчувати у Бозі." (владика Венедикт).

Отець Василь Вороновський завжди казав, якщо маєте якусь біду чи горе, то потрібно дев'ять місяців поспіль кожної першої суботи місяця сповідатися, причащатися та відмовляти вервичку до Матері Божої Неустанної Помочі. Тим, у кого хвора маленька дитина, о. Василь радив передусім піти до Сповіді та Святого Причастя, а вже потім щиро молитися до Матінки Божої, яка є містком до Ісуса, яка випрошує ласки Божі. Сам отець щодня молився по чотири-п'ять вервичок. Він завжди казав, що вервичка - це драбинка до неба. Також радив молитися до Серця Ісусового та П'ятдесятий псалом. (зі свідчень п. Неоніли Пайкуш).

"Я переконаний, що це була людина, через яку діяв Господь Бог. Вірю, що сьогодні усі ми, уся наша Церква має могутнього заступника, посередника та молільника за всіх нас" - Блаженніший Святослав.

Релігійно-просвітницький журнал "Дорогою молитви"№8(48), серпень 2011р.
Переглядів: 766 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]