Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Вівторок, 30.04.2024, 16:10 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2011 » Жовтень » 2 » Неділя по Воздвиженні Відео Проповідь
21:22
Неділя по Воздвиженні Відео Проповідь
Проповідь

Ісус прикликавши народ разом з учнями, сказав їм: "Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого..." (Ів. 8. 34). Людина, яку нічого не болить, швидко забуває про Бога. Терпіння нагадує людині про Бога. Часом хрест є останнім порятунком людини.


Відомий англ. художник Торгіл, працюючи на куполі церкви св. Павла в Лондоні був так захоплений своєю працею, що не зауважив, що вже був на самому краю ріштовки. Побачив це його помічник. Коли б він його попередив, могло б закінчитися плачевно. Помічник пензлем торкнувся середини образу. Художник з криком кинувся до образу і таким чином залишився живий. Подібно Бог, різними хрестами наділює нас, щоб врятувати нас з небезпеки гріха.

Коли людина є в стані гріха, терпіння допомагає відірватися від гріха. Неодне правдиве навернення розпочиналося від хвороби, або морального терпіння. Через терпіння найкраще покутується за поповненні гріхи.

Людина може під тягарем хреста заламатися, нарікати, навіть втратити віру. мармуровий блок може розсипатися під ударами долота, від ножиць садівника дерево може всохнути. Хрест очищує і освячує тоді, коли людина приймає його з покорою, згоджується з волею божою, коли молиться і лучить його з хрестом Ісуса. Стараймося великі й малі хрести нашого життя нести згідно поради св. Вернарда: спочатку терпеливо, потім з бажанням, накінець з любов'ю.

Св. Павло пише, що Бог карає нас "для нашого добра, щоб ми доступили освячення" (Єв. 12.10). Терпіння може душу переорати як плуг, очистити з бурянів і приготовити під засів Божий. В терпінні вчимося покори, скромності, розуміння чужого болю, тобто вчимося любити ближнього.

Ісус Христос розповідав про садівника, що стинає гілки дерева, щоб краще родили. Хрест сповнює роль тих ножиць, стинає дуже буйні гілки, очищує людину, чинить її лагіднішою і спокійнішою.

Ісус Христос прийшов, щоб нас відкупити, взяв на себе людські гріхи, значить і терпіння. Тому що гріх завжди в'яжеться з терпінням, і фізичним і моральним, христос нас відкупив, а терпіння залишилися. В чому справа?

По-перше. Причиною терпіння є гріх.

По-друге. Христос нас відкупив, але спасіння залежить від нас. В кінці світу буде остаточно знищений останній ворог, тобто смерть.

По-третє. Терпіння допомагає нам легше осягнути небо. Такою допомогою є Хрещення, сповідь, Євхаристія, такою допомогою є також і терпіння.

 

 

о.Олексій Хілінський

Переглядів: 1145 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]