Українська Греко-Католицька Церква

Львівська Архиєпархія

Парафія Св’ятого Пророка Іллі

Четвер, 25.04.2024, 14:18 
Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
   
Меню сайту

Головна » 2012 » Жовтень » 14 » На Покрови Пресв. Богородиці
20:29
На Покрови Пресв. Богородиці
Ми з вами зібралися на спільному молінні, щоб вшанувати Пресвяту Богородицю, її свято Покрови, а таких свят, більших і менших, присвячених вшануванню імені Пречистої Діви Марії у році трапляється кілька. Сьогоднішнє називається Покровом, що в нашій мові означає покривати, зберігати, забезпечувати, тощо.

Історія вшанування Пресвятої Діви Марії починається з моменту явлення до Неї посланого від Бога в місто Назарет Архангела Гавриїла, який, увійшовши до Її будинку, звернувся до Неї з вітанням: «Радуйся, Благодатна» (Лк. 1, 28). Пресвята Діва Марія здобула благодать і святість як плід глибокого смирення й ангельської чистоти.

Чому ми молимося до неї та просимо її про багато справ, і вона дійсно допомагає у наших бідах та мольбах? Тому, що вона не тільки Мати Божого Сина, але вона й наша Мати, сам Бог, Ісус Христос, помираючи на хресті, вказав нам на неї, звертаючись до апостола Івана: «Ось матір твоя» (Ів 19,27).

Шанування Пресвятої Діви почалося вже в апостольській громаді, адже всі учні перебували в беспрестанній молитві, як оповідають Діяння святих апостолів, з Марією - Матір'ю Ісусовою (Діян. 1, 14). Згодом з Ізраїлю шанування Богородиці поширилося у Християнських Церквах Сирії, Малої Азії, Італії та інших країн древнього світу. Остаточно і загальноцерковно воно було утверджене у 451 році на IV Вселенському Соборі у Халкідоні.

Яка історія виникнення свята Покрови? Спробуємо повернутися в минуле і через призму історії поглянути на сучасність, зазирнути у майбутнє.

Отже, - початок десятого століття, Візантійська імперія… Константинополь облягають полчища арабів, греки обороняються з усіх сил. У храмі Пресвятої Богородиці Влахернської, де зберігається риза Матері Божої іде всенощна, на котрій присутній Святий Андрій Юродивий зі своїм учнем Епіфаном. Аж раптом… Святий Андрій і його учень бачать чудесне видіння: від царських дверей церкви йде осяяна світлом Пресвята Богородиця у супроводі Святого Івана Хрестителя і Святого Івана Богослова. Під спів великого хору святих, Матір Божа підходить до престолу, стає на коліна і довго молиться плачучи. За тим встає, здіймає зі своєї голови хустку-покров-омофор і широко розстилає її над народом у церкві. Святий Андрій та Епіфан зрозуміли – Богородиця прийшла, щоб урятувати столицю східного християнського світу… Звістка блискавично розноситься серед людей. І сталося… Ворожі війська відступили! Константинополь врятований…

Така історична версія. До речі, історики вважають, що Святий Андрій Юродивий був слов'янин і походив з південних земель Руси-України. Це чудо мало великий вплив і в історії нашої Батьківщини. Ось деякі факти…

У 1036 році князь Ярослав Мудрий громить печенігів і, дякуючи Господові і Його Пресвятій Матері, будує в Києві собор Святої Софії і храм Благовіщення на Золотих Воротах. У церкві Благовіщення, він віддає український народ в опіку Божої Матері. Так, з волі українського монарха, Богородиця стає заступницею України і українців, Покровителькою і Царицею нашого народу.

Тмутороканський князь Мстислав приймає обітницю перед битвою з черкесами, в разі перемоги побудувати храм на честь Матері Божої. Українське військо здобуло звитягу і до неба звівся ще один собор в ім’я Пресвятої Богородиці.

У своїх спогадах, князь Володимир Мономах каже, що своєю перемогою над половцями він завдячує Богу і Пречистій Діві Марії і складає на Її честь особливу молитву.

У 1103 році, йдучи у похід на половців, наші князі дають обіти Богові та Пресвятій Богородиці. Українське військо вщент розбиває ворогів…

Князь Ігор Святославович, герой епосу «Слово о полку Ігоревім», після своєї втечі з неволі, йде з поклоном до чудотворної ікони Матері Божої Пирогощі.

Король Данило Галицький, після успішного походу в Чехію, спішить з подякою до ікони Пречистої Діви Марії в Холмі і складає біля Її стіп багаті дари.

Багато наших князів на своїх печатках вживали ікону Матері Божої, або молитву до Неї. Українські археологи знайшли старовинні золоті, мідні і бронзові нашийні іконки, на одній з яких є напис: «Богородице, будь моїм покровителем і захороною. Амінь.»

Українське Середньовіччя… Особлива епоха, особливі люди… Через віки до нас дійшла доблесть і слава українських Лицарів Христа.

На Запорізькій Січі була збудована церква Богородиці Покрови, а йдучи на ворога, козаки служили молебень до Діви Марії, своєї покровительки і після благословення християнських священників вирушали у бій. Не дарма у бойовій пісні «Нумо, хлопці, до зброї!» звучать слова: «Нам поможе Святий Юр, ще й Пречиста Мати, турка звоювати».

На пожертви запорожців були споруджені Трахтемирівський та Межигірський монастирі, де козаки заліковували свої рани та доживали віку. Крім того, церкви та монастирі засновувались по всій території Запорожжя, в його паланках.

Д.Яворницький наголошував, що особливою рисою характеру запорізьких козаків була їхня глибока релігійність, що відкидала будь-який прояв лицемірства.

Не можна обійти увагою історію успішної оборони Почаївського монастиря від турецького навали у 1675 році, коли під час молитви монахів і вірних, Пресвята Богородиця з’явилась над монастирською церквою і своїм омофором захистила монастир.

Минали сторіччя, але українське лицарство продовжувало йти у бій під Покровом Матері Божої… Українські Січові Стрільці, Українська Повстанська Армія – українські Лицарі до останньої краплини своєї крові, до останнього подиху билися за свою землю, за український народ, за свою Церкву і Віру… Свято Покрови Божої Матері УПА проголосила Днем свого заснування і своїм офіційним святом. Покров Пресвятої Богородиці зберіг українську націю у найважчі моменти історії, дав їй силу вистояти і продовжити боротьбу…
Переглядів: 786 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]